onsdag, juni 12, 2024
HjemSisteVerdens største fisk

Verdens største fisk

I havet finnes det over 30 000 unike fiskearter som alle lever sammen i symbiose. Man skulle gjerne tenkt at toppen av næringskjeden er den aller største fisken, men slik er det nødvendigvis ikke. I denne artikkelen skal vi dykke dypere ned under overflaten for å ta for oss hvalhaien, eller »den vennlige kjempen» som den også blir kalt.

Hvalhaien

Den største fiskearten som er målt er kalt for hvalhaien. Den veier utrolige 20 tonn og er i gjennomsnitt 12 meter lang. Det er på det største like stort som en alminnelig skolebuss. Bare munnen på hvalhaien alene kan bli en meter lang! Hvalhaien finnes i Atlanterhavet, Stillehavet og i det indiske hav. Voksne hvalhaier er stadig i bevegelse, og svømmer gjerne over store områder på jakt etter plankton og alge. I gjennomsnitt svømmer en hvalhai tusenvis av kilometer hvert år for å komme seg til ulike forsingsplasser. Hvalhaien må fylle hele 30 år før den blir kjønnsmoden, og det antas derfor at de er et av de dyrene som lever aller lengst, gjennomsnittlig over 100 år!

Den vennlige kjempen

At hvalhaien har fått kallenavnet ‘’den vennlige’’ kjempen, er kanskje ikke så veldig rart. Til tross for den gigantiske størrelsen, spiser de primært sett plankton, krepsdyr, fiskelarver og andre småkryp. Det hender også at de spiser større bytte slik som sardiner og en sjelden blekksprut med det hører til unntaket. På grunn av sitt fredelige vesen er det også blitt en svært populær turistaktivitet å svømme med hvalhaier, og dette er blant annet en av de mest populære turistattraksjonene i filipinene. På grunn av forsøpling og klimaendringer er derimot hvalhaien truet. Den økende hvalhaiturismen kan også utgjøre en trussel hvis de ikke behandler hvalhaiene på riktig måte. Hvalhaien er en svært viktig del av næringskjeden vår, og det er derfor viktig at vi alle gjør det vi kan for å ta vare på  havet og hvalhaien. Lær mer om havet og andre fisker på https://strandlaks.no/

RELATERTE ARTIKLER

Mest populær