fredag, mai 24, 2024
HjemAnbefalteHvor nyskapende kan egentlig et hus være?

Hvor nyskapende kan egentlig et hus være?

På flere og flere områder i livene våre er det blitt vanlig å etterstrebe miljøvennlige og grønne valg. Det er ikke noe nytt at mange føler et ansvar for omverdenen og kommende generasjoner, men i det siste har det blitt langt mer praktisk gjennomførbart å ta grønne valg som ikke bare er bra for jorda, men også har positive innvirkninger på livene våre.

Transport er et mye omtalt eksempel. For ikke mange år siden hadde man ikke mye annet valg enn å fylle tanken og kjøre av gårde i bensinslukende biler om man skulle dra langt av sted. Hvis bussen i det hele tatt gikk, da. At det var upraktisk, var sannsynligvis bare én side av saken. Økonomisk er det neppe det beste valget å være avhengig av stigende drivstoffpriser og det som verre er.

Men dette har endret seg. Etter at elbilene flommet inn i markedet, fikk sjåførene plutselig muligheten til å velge. Fremdeles hadde man nok muligheten til å cruise rundt i støyende doninger i en sky av eksos, men for dem som ønsket seg et alternativ, kunne man i stedet gli lydløst rundt i det mange mente var elektriske romskip, uten å ofre en eneste tanke på bensinprisinflasjonen. Og ingen andre steder i verden utgjør elbilsalget en så stor andel av den totale omsetningen av kjøretøy som her i Norge.

Det er altså tydelig at nordmenn er relativt villige til å omstille seg og ta grønne valg, ikke minst fordi mange har oppdaget at slike valg også kan være praktiske og økonomiske. Kanskje skulle man tro at fossildrevne biler hadde blitt en såpass inngrodd del av samfunnet vårt at folk nødig ville kvitte seg med dem sånn uten videre. Men den gang ei. På norske veier kryr det av slike kjøretøy som aldri trenger å stikke snuten inn på en bensinstasjon. Hvis vi ser bort ifra pølsespising og bollesalg, altså.

På transportområdet er vi uten tvil svært fremtidsrettede. Men er vi like omstillingsdyktige på andre områder i livet? Svaret er nok nei. Noen ting er blitt til såpass inngrodde vaner at man overhodet ikke tenker seg muligheten av å gjøre dem annerledes. Tenk bare på husene vi bor i. Selv om arkitektur- og interiørtrender endrer seg stadig vekk, bor vi mer eller mindre på akkurat samme måte som vi gjorde for ti år siden, eller tretti, eller hundre år siden. Vi bor i store kolosser av noen klosser, som gjerne koster ti årslønner og like mye i renter. I tillegg kreves det masse tid og krefter å vaske, rydde, vedlikeholde, male og støvsuge slike bygninger. Må man egentlig tilbringe livet sitt på den måten?

På samme måte som med biler, finnes det faktisk alternativer. Det finnes hus som ikke er designet slik at man må tilbringe store deler av livet innenfor fire vegger. Et eksempel på et konsept som vil la deg bruke den verdifulle tiden din på andre og mer spennende ting en vedlikehold, er såkalte containerhus. En container i skogen er alt som skal til – billig, morsomt og miljøvennlig. Plassmangel? Hvis man elsker å støvsuge og vedlikeholde store flater, er dette selvsagt et dårlig valg. Men når alt kommer til alt har man jo hele verden å ta av, så hvorfor må egentlig boligen også være størst mulig?

Det er umulig å forutse nøyaktig hvordan fremtidens biler og boliger vil se ut. Det eneste som er sikkert er at det garantert finnes måter å leve og reise på som ennå ikke har falt oss inn – simpelthen fordi vanene våre er så mosegrodde!

RELATERTE ARTIKLER

Mest populær