Forsker har kommet frem til at det blå lyset som kommer fra LED-skjermer på laptop, flatskjermen, mobilen eller nettbrettet kan forstyrre søvnhormonet i kroppen din. I dagens teknologiske verden, der mange av oss sitter foran slike skjermer i store deler av dagen, kan det være viktig å tenke på hvordan det sterke lyset kan påvirke døgnrytmen og søvnen din.
LED-lys forstyrrer produksjonen av søvnhormonet melatonin
Produksjonen av søvnhormonet melatonin varier avhengig av tidspunktet på døgnet. Mens det er dagslys ute og man skal være våken, sørger kroppen for at det er lave nivåer av melatonin i kroppen. Når det blir mørkere begynner imidlertid produksjonen av dette hormonet å økes igjen, slik at man etter hvert blir trøttere.
Kroppen lures til å tro at skjermlyset er dagslyset
Når man sitter foran skjermer med sterke LED-lys, går forskernes teori ut på at kroppen lures til å tro at den utsettes for dagslys, selv om det bare er et blått lys fra en skjerm. Dermed setter ikke kroppen i gang med vanlige produksjonen av melatonin slik som den ellers ville ha gjort.
Mange sitter nok med mobiltelefonen eller nettbrettet før man legger seg. Kanskje går man til sengs for å se en serie, spille mobilspill eller casino, eller kanskje lese e-bøker på nettbrettet. De fleste har nok opplevd at de har gjort nettopp det, men når man deretter legger seg, så er man ikke trøtt, eller sliter med innsovningen. Da kan det blå lyset fra skjermen være en av faktorene som er med på å påvirke det faktum at man ikke er trøtt nok til å sovne inn, fordi man mangler melatonin.
Hvordan kan man forhindre at det blå lyset påvirker søvnen?
Det er naturlig å se etter mulige løsninger på dette. Det åpenbare svaret er selvsagt at man holder seg unna mobilen, nettbrettet og laptopen før man går til sengs, men det er enklere sagt enn gjort. For mange er det utenkelig å ikke bruke disse enhetene på kvelden, så da kan man heller se etter andre løsninger.
En av dem kan være å justere lysstyrken på skjermen, slik at du ikke sitter med maksimalt lysnivå slik man vanligvis gjør på dagtid. Start med å justere ned lyset litt i timene før du skal gå til sengs. Noen mobiler har egen nattmodus som gjør at det blå lyset reduseres, og dermed kan man likevel bruke skjermen. Det finnes også tredjeparts apper man kan laste ned, som gjør skjermen din mer vennlig for øynene dine. Her kan du stille inn når du vanligvis står opp og når du legger deg, og deretter justerer appen fargene alt ettersom når på døgnet det er. I starten kan det være litt uvant med det gule lyset som slike apper gir, men etter en stund føles det helt naturlig.
Mulighetene er mange, men hvis du er en av dem som sliter med å sovne, og vet at du har mye skjermtid i timene før du går til sengs, kan dette absolutt være noe å tenke på.