søndag, juli 21, 2024
Hjemindymedia.noInternett fra verdensrommet

Internett fra verdensrommet

Mange mennesker drømmer om god dekning på mobilen i dype daler, ute på havet og i grisgrendte strøk. Nå pøses milliarder av dollar inn i  rom-økonomien for å sende opp tusenvis av internett-satellitter.

Kappløpet for å bygge satellitter som leverer billig, høyhastighetsinternett er det viktigste grunnlaget for astronomisk vekst i den globale rom-økonomien. Faktisk er hvert eneste levende menneske på jorden en potensiell kunde.

Globale ulikheter

Det er mange flere enn folk i Norge og andre industriland som vil glede seg over en generelt bedre dekning over alt. Faktisk er det mye større globale ulikheter for internettbruk enn hva de fleste i Skandinavia tenker på. I følge FN har bare tyve prosent av verdens befolkning tilgang til 4G-dekning eller bedre. 

I Øst- og Vest-Afrika har FN regnet ut at over syttitre prosent av befolkningen ikke har internett i det hele tatt. Mye tyder derfor på at løsningen på det globale digitale skillet ligge oppe over atmosfæren, hos satellittene som svever i bane rundt jorden. 

Kappløp

Banebrytende satellitt bredbåndsprosjekter fra spaceX, Amazon og OneWeb hevder alle sammen at de kan sørge for global internettdekning og samtidig redusere prisen vesentlig slik at den vil passe alle typer kunder.

Satellittbredbånd vil kunne redusere kostnadene for data samtidig som vi vet at etterspørselen kommer til å eksplodere. Ny, bedre og  sky relatert teknologi, vil ifølge estimater fra Morgan Stanley medføre at man kan redusere kostnadene per megabyte for trådløs data med nittini prosent av dagens prisnivå.

Internettvaner

En av de største utfordringene i dag er ikke om nye kunder i Afrika og i urbane strøk kan betale for seg, men om mennesker i industriland som Norge er villige til å legge om sine internettvaner. 

De aller fleste i storbyene i Norge og resten av Europa er veldig fornøyd med det de allerede har. Kanskje må prisene halveres før folk i Norge går med på å rive ut kablene i veggene, men det kommer etter alle solemerker til å skje før eller senere.

I avsidesliggende landlige områder i Skandinavia er satellitt internett den eneste logiske forbindelsen, og skandinaviske nettsteder som saastanyt.fi  har for lengst åpnet øynene for at satellittbasert internett egner seg på innsjøer og på vidda.

Investeringsbanken Morgan Stanley mener at satellitt internett vil utgjøre mellom femti og sytti prosent av markedets vekst i årene som kommer. 

Tre amigos

Elon Musks SpaceX er ledende på markedet med godkjente planer for å sende opp tolv tusen Starlink-satellitter  innen 2027. SpaceX venter på godkjenning for  ytterligere tretti tusen internett satellitter.

Storbritannias OneWeb er en annen ledende satellitt-bredbånds-operatør. Den regjeringsstøttede operatøren planlegger å swende opp nesten syv hundre satellitter innen utgangen av 2022. 

I år kastet Amazon også på kappløpet med lanseringen av sitt eget bredbånds-satellitt-program, Project Kuiper. Jeff Bezos planlegger å lansere over tre tusen satellitter for å utvide bredbåndsdekning til landlige deler av Amerika.

USA leder 

Space X er allerede organisasjonen som har flest satellitter i bane – faktisk mer enn de fem nest største operatørene til sammen. Dette tallet vil snart øke da det for øyeblikket sendes seksti nye Starlink-satellitter i bane annenhver uke.

Gitt det store antallet SpaceX-satellitter i bane, er det neppe overraskende at USA leder det kommersielle romkappløpet. Amerikas tekniske giganter – Amazon, Tesla og nå Microsoft – bruker sin markedsledelse på jorden til å eliminere konkurransen i verdensrommet.

RELATERTE ARTIKLER

Mest populær