onsdag, mai 22, 2024
Hjemindymedia.noDette gjør snus med kroppen din

Dette gjør snus med kroppen din

Dette gjør snus med kroppen din

Trodde du snus var et ufarlig hjelpemiddel for å stumpe røyken?

Få ting er farligere enn å røyke, men det betyr ikke at snus er ufarlig.

Det finnes veldig mye forskning på røyking og sammenhengen mellom røyking, kreft og andre sykdommer. Til sammenlikning er det forsket veldig lite på snus generelt og spesielt lite på den typen snus som brukes i Norden. De første kjente studiene som forbandt røyking med kreft, kom rundt midten av forrige århundre. I dag vet vi at røyking er forbundet med mange kreftformer i tillegg til lungekreft, skriver kreftforeningen

I fremtiden kommer vi til å vite mer om helserisikoen ved snusbruk og ikke minst følgene av at debutalderen er mye lavere enn før og at også mange flere unge jenter snuser nå enn tidligere. For røyking er det slik at lavere debutalder gir mye høyere sykdomsrisiko.

– Men allerede nå vet vi at snus øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen. Forskning indikerer også at snus kan føre til kreft i spiserøret, munnhulen og magesekken, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Kristin Byrkje.

Når man legger inn en pris snus, stiger pulsen og blodtrykket umiddelbart. Nivåene forblir høye så lenge prisen er i munnen. Dette skyldes nikotinet i snusen. Nikotinet i snus fraktes fra munnens slimhinner til blodet, og føres rundt i kroppen. Det tar kort tid før nikotinet når hjernen.

Snus gir høye konsentrasjoner av nikotin i blodet over lang tid. Ungdommer som snuser, eller som kombinerer røyk og snus, har fått påvist langt sterkere symptomer på nikotinavhengighet enn jevnaldrende som kun røyker. Det kommer fram i en svensk studie.

Alvorlige kreftformer

Kreft i bukspyttkjertel er en alvorlig sykdom med høy dødelighet, understreker Byrkje. Det samme gjelder spiserørskreft.

– Det er derfor ingen grunn til å bagatellisere bruken av snus, selv om skadevirkningene som er kjent i dag er vesentlig lavere enn ved røyking, understreker Kristin Byrkje.

Snusing i svangerskapet

Snusing i svangerskapet øker risikoen for dødfødsler, for tidlig fødsel og svangerskapsforgiftning. Nikotin er svært skadelig for fosteret, som får i seg minst like mye nikotin når moren snuser som når hun røyker.

Snusbruk er i tillegg blant annet forbundet med tann- og tannhalsproblemer.

Idrettsskader

En studie på norske soldater viste at snusbruk økte risikoen for skader under trening. Det var mer skader i muskler, ledd, leddbånd og sener, i tillegg til forstuinger og skjelettskader. Les mer om hva Norges Idrettsforbund skriver om snus og trening.

 

RELATERTE ARTIKLER

Mest populær