søndag, juli 21, 2024
HjemSisteEn av verdens vakreste fjorder

En av verdens vakreste fjorder

Sognefjorden er en naturopplevelse utenom det vanlige. Den er Norges lengste og dypeste fjord, og det sier ikke så lite, ettersom store deler av norskekysten er gjennomboret av fjorder i alle former og størrelser. Sognefjorden er intet mindre enn 205 km lang, og på sitt dypeste måler den 1303 meter. Slik den skjærer seg gjennom hele Vestlandet som en gigantisk sjøorm, sier det seg selv at det alltid vil være nye ting å utforske. Selv om man skulle være født og oppvokst i dette nasjonalromantiske landskapet, er det alltid et uoppdaget stykke natur eller kultur som ligger og venter på deg. Og for turister er det nesten for mye å velge i første gang man besøker Sognefjorden. For hvilken av de 205 fjordkilometerne skal man utforske først? Kjørnes camping må uansett sies å være et ypperlig utgangspunkt hvis man er ute etter åndeløs spenning og de aller største opplevelsene.

De fleste forbinder nok ordet fjord med livet til sjøs. Det er slettes ikke så rart, for til alle tider har det vært skipstrafikk på de blikkstille flatene. Sognefjorden strekker seg like fra Nordsjøen i vest til Jotunheimen i hjertet av Norge, altså er den en ypperlig ferdselsåre som bukter seg gjennom halve Norges land. Nå om dagen er det flust av muligheter om man drømmer om en rolig båttur med utsikt til maleriske omgivelser. Alt fra cruiseskip til kajakker glir over vannflaten, og ikke bare om sommeren. Også de andre årstidene byr på nydelige naturinntrykk for dem som ønsker å betrakte Vestlandet fra vannflatenivå.

Men Sognefjorden handler ikke bare om båtliv, bading og fisketurer. Langs hele fjorden ligger skogene, åskammene og fjelltoppene tett i tett, som perler på en snor. Samme hvor man snur og vender seg, finnes det en eller annen spiss ting som gjennomborer horisonten. Og de største og villeste toppene finner man helt innerst i fjorden. Som allerede nevnt er det her Jotunheimen befinner seg, nasjonalparken med de høyeste tindene. Altså er Sognefjorden også et sted for fjellvandringer og skiturer, enten man ønsker å angripe høydemetrene helt nede fra fjorden eller ta bil, tog eller sykkel til hjelp langs en av de mange turistveiene som slynger seg oppover dalsidene.

Mennesker har til alle tider vært fascinert av Norges lengste fjord, derfor finner man gode eksempler på ekte vestnorsk kultur langs hele Sognefjorden. Ikke minst ligger det med jevne mellomrom idylliske små fjordbyer langs vannet, og her kan man stifte bekjentskap med bondekulturens gamle tradisjoner eller et utall historiske attraksjoner. Kanskje frister det å tilbringe sommernatten på Norges eldste trehotell, eller nyte frukten av forrige eplesesong. Historiske jernbaner, nasjonale turistveier, museer, stavkirker, isbreer, en rekordlang zipline og Nord-Europas høyeste fossefall er også blant severdighetene i området.

I det hele tatt finnes det noe for enhver smak langs Norges lengste og dypeste fjord. Fremfor alt er dette storslåtte landskapet fylt til randen av frihetsfølelse. Her har man muligheten til å la seg inneslutte av de blikkstille vannflatene mens man stirrer beundrende opp mot fjellheimen, eller stå på kanten av et stup og stirre skrekkslagen ned i den blåsvarte avgrunnen. Kanskje til og med begge deler, i rask rekkefølge etter hverandre.

Forrige artikkel
Neste artikkel
Dette er verdens største katteraser
RELATERTE ARTIKLER

Mest populær