søndag, juli 21, 2024
HjemKlassikereTrenger man egentlig en bufferkonto?

Trenger man egentlig en bufferkonto?

Når man snakker om husholdningsøkonomi, privatøkonomi og andre pengerelaterte tema kommer man ofte innpå temaet om bufferkontoer. En bufferkonto er i praksis en egen sparekonto der man setter av penger som skal ligge klare til bruk til når man virkelig trenger det. Det skal være en konto der det alltid er penger tilgjengelig dersom det virkelig kniper, og man har behov for å låne penger for å få betalt de livsviktige regningene som huslån, strømregning osv.

Men trenger man egentlig en bufferkonto? Og hvor stor buffer har man egentlig behov for?

Hva trenger man buffer til?

Uavhengig av om man har høy eller lav inntekt, om man jobber som lege, jobber med forex trading eller er hylleansvarlig i en dagligvarebutikk vil man alltid oppleve å få uforutsette regninger. Verdien på produktene vi har i hus står også ofte i stil med inntekten vi har, og derfor kan det også oppstå regninger som er vanskelige å betale selv med inntekt over gjennomsnittet.

For de fleste av oss er det en sterk økonomisk belastning når vaskemaskinen slutter å fungere, når varmepumpen slutter å lage varm luft, og når bremsene på bilen starter å hyle. Det er store engangskostnader som man ofte ikke har økonomi til å betale sammen med alle de andre månedlige regningene. Har man en buffer vil man ha muligheten til å låne pengene fra denne kontoen fremfor å ta opp lån i banken for å betale slike regninger.

Hvor mye bør man ha på bufferkontoen?

Tommelfingerregelen er at man bør opparbeide seg en buffer som tilsvarer tre ganger månedslønnen. På denne måten er man sikret en god økonomisk buffer for alle mulige uforutsette utgifter.

Derimot kan dette være et uoppnåelig mål for mange da det ofte ikke er mye man har råd til å sette av på sparekonto hver måned. Derfor kan man bruke dette beløpet som et mål man skal oppnå. Alt man klarer å sette over på bufferkonto som tar kontoen et steg nærmere målet er bra, og vil hjelpe til en fremtidig regning som skulle dukke opp.

Om månedslønnen er 25000kr vil altså hovedregelen si at man bør ha rundt 75000kr på bufferkonto. Klarer man derimot å spare opp til 20000kr på denne kontoen vil man allerede der være sikret dersom man må kjøpe nytt kjøleskap, reparere bremsene på bilen, eller om kjæledyret må til dyrlegen. Det er mye bedre å ha noe penger på en bufferkonto enn ingenting. 

RELATERTE ARTIKLER

Mest populær